P-aroles 2.0: Gepersonaliseerd

Persoonlijk

Ik hou niet van de omschrijving 'op maat' of 'maatwerk'. Voor mij klinkt dat te onpersoonlijk. Ik noem een werk liever 'gepersonaliseerd', een kunstwerk waar de persoon centraal staat. Dus ja, ik maak gepersonaliseerde schilderijen.

De eerste keer

De vraag om een gepersonaliseerd kunstwerk te maken voor de ouders van een overleden dochter kwam binnen, letterlijk en figuurlijk... Ze hielden allemaal van mijn silhouetten maar wilden er een persoonlijke touch aan geven door eigenschappen van het meisje toe te voegen in de vorm van letters, woorden, kleuren, beelden. Hoe kon ik nu in godsnaam een schilderij maken over iemand die ik amper had gekend, de perfectie was, mega-geliefd was en veel te snel uit het leven werd geplukt... Deze opdracht was niet zonder slag of stoot. Ik maakte sierlijke etsen, zoals ze was. Kleurrijke monotypes, zoals ze was. Silhouetten, zoals gevraagd, met enkele toevoegingen zoals haar persoonlijk silhouette, haar totem, haar lievelingskleur...

Het schilderij kreeg een prominente plaats. Mission accomplished!

De tweede keer

Alweer een liefhebber van mijn silhouetten. Voor wie ze nog niet kent, neem gerust een kijkje op mijn pagina met de verschillende varianten van silhouetten  die ik inmiddels maakte.

Ik kreeg de vraag om een overleden partner te verwerken in een schilderij met silhouetten. Moeilijk want deze dame kende ik. Er was zoveel te vertellen over haar dat ik niet aarzelde om voor te stellen een schilderij volledig gewijd aan haar te maken. Hij vond het een topidee.

Ik ging aan de slag met een hele lijst mooie eigenschappen, songteksten, dingen waar ze van hield. Wie haar goed heeft gekend, kan het schilderij lezen. Het resulteerde in een kleurrijk abstract werk waarin zij op de voorgrond werd geplaatst.

Terwijl er soms een trieste en ongemakkelijke sfeer hing rond haar dood, mensen niet goed wisten of ze er wel of niet over konden praten, nodigt het schilderij uit om te vertellen over haar, over wie en hoe ze was. Zo kreeg het schilderij een andere en onverwachte eigenschap. Dit vond ik een heel mooi compliment.

Fiere grootouders

Terwijl ik de 2 bovenstaande verhalen vertelde, kwam er een derde verhaal op mijn pad.

Twee schilderijen maken voor de grootouders met de hobby's van hun kleinkinderen erin verwerkt. Voor alle duidelijkheid vertelde ik hen dat ik geen portretschilder ben. Ik kreeg carte blanche.

De jeugd had een hoop hobby's en bezigheden die ik erin moest verwerken. Er ontstonden 2 jeugdige, krachtige werken die zeer centraal werden opgehangen en de nieuwe woning van de grootouders kleur gaf. 

"Overdonderd, origineel en klasse" was de reactie van de kleinkinderen. Ik denk dat ze het een mooi kerstcadeau vonden.

Een gedicht

Zou je een schilderij kunnen maken van een gedicht? Vrije interpretatie? Denk het wel!
Zo stroomde "7 rivieren" uit mijn penseel, met rood-witte cellen, modieuze seizoenen en hobbelige reiswegen...

P-aroles 2.0: Gepersonaliseerd

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x